Posted by admin on 11.07.2025 in
Архів новин |
∞
Найсмачніший і бажаний,
найсолодший, довгоочікуваний,
Білий, гіркий і молочний,
Шоколад – це вже точно.
Бажаємо, щоб у всіх,
Була радість і успіх,
І не просто круто, гладко,
А чарівно, шоколадно.
Цікава інформація про шоколад:
1. Центральна і Південна Америка є батьківщиною шоколаду.
2. У 17 столітті шоколад був доступний тільки для багатих людей.
3. У 1847 році був проведений перший плитковий шоколад на фабриці JS Fry & Сонс (Англія).
4. Перший молочний шоколад був виготовлений Данилом П’ятеро в 1875 році. Пізніше виробництво молочного шоколаду налагодив Генрі Нестле ( Засновник компанії «Nestle» ) .
5. Какао- боби є сировиною для виготовлення шоколаду. Вони ростуть в тропічних місцях нашої планети.
6. Шоколад містить теобромін. Ця речовина не несе шкоди людині, але дуже токсична для тварин, тому не давайте своїм тваринам шоколад ( це стосується кішок, собак, коней, папуга і т.п).
7. Шоколад готують з тертого какао, масла какао, цукру та кількох інших складових.
8. Шоколад буває 5 видів: чорний, молочний, білий, діабетичний і пористий шоколад.
9. Шоколад підвищує настрій, але цей факт досі не пояснений.
10. У 19 столітті гарячий шоколад в аптеках продавався як засіб для сил і бадьорості.
11. Не можна вживати шоколад у великих кількостях, це може призвести до виникнення цукрового діабету або ожиріння.
12. Шоколадні музеї є в кількох містах нашої планети наприклад в Кельні, Покрові і Брюггі.
13. Єдиний у світі пам’ятник шоколаду був встановлений в 2009 році в місті Покров (Росія).
14. У деяких країнах відзначають «Всесвітній день шоколаду» або просто «День шоколаду».
15. Найбільша плитка шоколаду (з вагою майже 6 тонн) була виготовлена британською шоколадною компанією Тхорнтонс, яка тим самим увійшла в книгу Рекордів Гіннесса.
Вітаємо вас з цим чудовим солодким днем!
Бажаємо, щоб ваше життя було таким ж солодким як справжній шоколад, здійснюються тільки хороші, добрі справи і буде переповнена гармонією, щастям і гарним настроєм!
Цей перевірений смак-
Гірко-солодкий,
Безліч відтінків-
Пряний, тонкий аромат.
У порівняння-чуттєвість …
У поєдняння-мрії і шоколад…
Ще не розгадане,
Кожного разу щось нове…
Пристрастний чорний-
У тишу бурхливий потік,
Білого ніжність..,
Очей таємнича розмова,
Ту насолоду дарує уже який вік.
Цілі століття,
Стало, то все ритуалом.
Безліч відтінків-
Пряний, тонкий аромат,
Не порівняти ні з ким ..,
І не зрівняти ні з чим, той шоколад!..
Історія дня…
З найдавніших часів, шоколад використовувався, як напій. Перші сліди його активного вживання, за свідченням археологів, належать ще до 19-го століття до нашої ери. Вони були виявлені на тихоокеанському узбережжі штату Чьяпас, Мексика. В Європу він потрапив після 16-го століття нашої ери. Є думка, що 7 липня 2015 року минуло рівно 465 років з тих пір, як шоколад з’явився в Європі. Однак альтернативний погляд на цю тему не упускає і безпосереднього відношення Христофора Колумба та його сина Фердинанда, які зіткнулися з какао-бобами в четвертій місії Колумба до Америки 15 серпня 1502. Тоді йому і його екіпажу вдалося захопити якесь торгове судно, в котрому серед інших товарів для торгівлі виявилися і какао-боби. Втім, можливо не настільки важливий цей факт, як те, що популярність напою з какао в Європі виникла тільки після відповідного схвалення суспільства, яке помітило його привабливість. Крім того шоколад дуже корисний.
Всесвітній день шоколаду або World Chocolate Day відзначається щорічно 11 липня або 7 липня на заході Європи.
Це свято виникло у Франції в 1995 році. День шоколаду швидко набув популярності і був підтриманий в Німеччині, Італії, Швейцарії, інших країнах як всередині Європейського союзу і за його межами.
У цей день проводяться різноманітні фестивалі та заходи, присвячені цьому чудовому продукту.
Наукою встановлено той факт, що в шоколаді є елементи, які сприяють як відпочинку, так і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів – так званих гормонів щастя, які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму. Так само існує гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння. На жаль вчені одностайно констатують той факт, що шоколад сприяє збільшенню маси тіла, але це аж ніяк не є його недоліком. Шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями.
Існує думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Основною сировиною для виробництва шоколаду є какао-боби.