0

Всесвітній день серця

Posted by admin on 25.09.2024 in Архів новин |

Гімнастика, фізичні вправи, ходьба

повинні міцно увійти в повсякденний

побут кожного, хто хоче зберегти

працездатність, здоров’я,

повноцінне і радісне життя. (Гіппократ)

Всесвітній день серця (World Heart Day), що відзначається щорічно в останню неділю вересня, вперше був організований в 1999 році за ініціативою Всесвітньої федерації серця. Цю акцію підтримали Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), ЮНЕСКО та інші значущі організації.

Мета введення нової дати — підвищити усвідомлення в суспільстві небезпеки, яка викликана епідемією серцево-судинних захворювань у світі, а також ініціювати всеосяжні профілактичні заходи відносно ішемічної хвороби та мозкового інсульту у всіх групах населення. Всесвітній день серця проводиться під девізом «Серце для життя».

У партнерстві з ВООЗ Всесвітня федерація серця проводить заходи більш ніж в 100 країнах. В програму Дня серця входять масові перевірки здоров’я, публічні лекції, вистави, наукові форуми, виставки, концерти, фестивалі, організовані прогулянки та спортивні змагання.

В даний час серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті у світі : щорічно вони забирають більше 17 мільйонів людських життів. Фактори ризику виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту включають підвищені кров’яний тиск, рівень холестерину і глюкози в крові, куріння, недостатнє споживання овочів і фруктів, підвищена вага, ожиріння і фізичну інертність, тютюнопаління і стреси.

Для підтримки здоров’я серця необхідно :
Утриматись від вживання тютюну :
нікотин призводить до різкого зниження кількості кисню в крові , що змушує серце компенсувати «кисневий голод» посиленою роботою . Страждають і судини , в яких різко знижується тонус і пропускна здатність . Пасивне куріння також небезпечно. Ризик розвитку інфаркту або інсульту починає знижуватися відразу ж після припинення вживання тютюнових виробів , а через рік може знизитися на 50 %.
Правильний раціон харчування :
для підтримки здорової серцево – судинної системи величезне значення має збалансований раціон харчування , що включає велику кількість фруктів і овочів , страви з цільного зерна , нежирне м’ясо , рибу і бобові з обмеженим споживанням солі , цукру і жиру. Доведено , що велика кількість в нашому раціоні жирної і солоної їжі не тільки викликає ожиріння , але і погано впливає на еластичність судин , а це порушує кровообіг. Крім того , існують продукти , які діють на організм як  тонізуюча дія , які можуть впливати безпосередньо на серцево – судинну систему. До них відноситься міцний чай , кава , алкогольні напої. Усім цим , особливо алкоголем , не варто зловживати.
Регулярна фізична активність і підтримка оптимальної маси тіла : для підтримки здорового стану серцево – судинної системи необхідна регулярна фізична активність , мінімум протягом півгодини щодня. Це заняття спортом , тривалі прогулянки на свіжому повітрі , плавання , туристичні походи , тобто будь-яка фізична діяльність , яка приносить людині задоволення . Корисними будуть і загартовуючі процедури : це може бути контрастний душ , обливання холодною водою або тривалі прогулянки на свіжому повітрі , і кожен може знайти те , що йому більш до душі. Такі заходи зміцнюють стінки судин і тим самим попереджають багато серйозних захворювань . Відпочинок теж повинен бути повноцінним. Нормальна тривалість сну повинна становити 8-10 годин на добу , причому краще , коли є можливість відпочити і протягом дня .
Знати свій кров’яний тиск:
високий кров’яний тиск в деяких випадках не супроводжується симптомами , але може привести до раптового інсульту чи інфаркту . Перевіряйте свій кров’яний тиск самостійно або попросіть родичів допомогти Вам. У випадку якщо Ви маєте високий кров’яний тиск або дискомфорт в області серця , не зволікайте зі зверненням за лікарською допомогою.
Любіть своє серце і воно вам відповість взаємністю 🙂

____________________________________________

Золоте серце

Сказав Господь: “Збирай скарби на небі”.
А як їх там збирати, знаєш те? –
В журбі і в щасті, в будь-якій потребі
Плекай свій скарб: це – серце золоте.

Роби добро і не чекай подяки,
Шукай повсюди чисте і святе,
Та обминай спокуси усілякі –
Отак здобудеш серце золоте.

Ти добрий з усіма і неледачий,
Та журишся і думаєш проте,
Що справ твоїх ніхто, мовляв, не бачить? –
Бог бачить твоє серце золоте.

І у лиху, нерадісну годину,
Як посмішка недобра розцвіте,
Звелить Господь:” Облиште цю дитину!
У неї серце справді золоте!”

Галина МАНІВА

Залишити відповідь