0

День пам’яті та примирення

Posted by admin on 08.05.2024 in Архів новин |

Весна іде, і переможним кроком
В тюльпановому вічному вогні
Йде травень крізь хвилини, дні і роки,
Несе нащадкам спогади свої.

Ніхто не забутий, на попіл ніхто не згорів,
Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть.
І доки є пам’ять в людей і живуть матері,
Допоки й сини, що спіткнулись об кулі, живуть.

Їх прийняла війна, лишивши списки
Загиблих у праведнім бою,
Застигли в тузі обеліски,
В гранітнім каміннім строю
Пам’ятайте, друзі, цих людей довіку,
Тих, хто повернувся і поліг в боях.
І вклонімось всі ми низько до землі їм,
Квітами устелим їх тернистий шлях.


Історія дня… 

Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам’яті і примирення на честь всіх жертв Другої світової війни у 2015 році.

При цьому було прийнято рішення відзначати 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого за радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Адже, як відомо, у війні 1941-1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.

Закон визначив, що шанобливе ставлення до пам’яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, ветеранів війни, український визвольний рух та жертв нацизму є священним обов’язком держави і громадян України.

Водночас під час вшанування пам’яті полеглих у роки Другої світової війни, скасовується використання радянської символіки. Символом пам’яті є червоний мак.

Зазначимо, США і більшість країн Європейського Союзу відзначають День Перемоги в Другій світовій війні саме 8 травня. Офіційна назва свята – “День перемоги в Європі” (Victory in Europe Day). Крім того, з 2005 року у ряді країн 8 травня відзначається проголошений Генеральною Асамблеєю ООН День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.

 

Залишити відповідь